Akar’ın ‘Asker geç kaldı’ eleştirisine yanıt: Sınırı kim koruyacak?
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremin ardından ilk 48 saatte bölgede yeterli takviye yapılmadığı ve asker sevkiyatında gecikme olduğu iddialarına yanıt verdi. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’ye açıklamalarda bulunan Akar, eleştirileri şöyle değerlendirdi:
“Birisi ‘Ben buraya geldim, burada asker yok’ diyor. Aynı anda her yerde olmak olur mu? Bu bir koordinasyon ve organizasyon işidir. TSK, depremin ilk anından itibaren AFAD ve valiliklerce belirlenen görev ve sorumluluklarda yer almıştır, almaya da devam etmektedir.
‘2. Ordu nerede’ diyorlar. 2.Ordu’nun görevi nedir? 2’nci Ordu’nun görev alanı 240 kilometreye bin kilometrelik bir alandır. Yani 164 bin kilometrekare ülkemizin yüzde 21’i. 911 kilometre Suriye sınırı, 384 kilometre Irak sınırı, 417 kilometre İran sınırı var. Bunun sorumlusu bir sendikadan bahsediyoruz. Sahadaki 40 bin askerin 22 bini 2. Ordu’dan. Diğer birimlerin de desteğiyle 40 bine çıkardık.
KARS, İZMİR’DEN GELEN ÜNİTELER VAR
Destek nereden geliyor? Kayseri, Antep, Şırnak, Mardin, Midyat’tan geliyor. Üstelik Babaeski’den gelir, Edremit’ten gelir, İzmir’den gelir, Kıbrıs’tan gelir, Kars’tan gelir. Yani Hava Kuvvetleri var, Deniz Kuvvetleri var, Genelkurmay var, Milli Savunma Bakanlığı var. Bütün askerleri toplayarak değil. Teknik olarak bu işten anlayan bir çalışan kullanmak esastır. Yani kullanılabilecek ne varsa kullandık ve kullanıyoruz.
SINIRLARI KİM KORUYACAK?
Uzaktan böyle bir yargıya varmak mümkün değil. Sınırı kim koruyacak, Suriye’de kim kalacak? Suriye’yi mi boşaltalım, Irak’ı mı boşaltalım? Görmek istemeyen körler, duymak istemeyen sağırlar farklı, kaygılarımız farklı. Beklentimiz, ülke olarak yaşadığımız bu derin acıya, Mehmetçiğimizin ve emekçilerimizin büyük emeğine saygı gösterilmesidir.
(…)
TÜRKİYE’YE İLTİCA AKIŞI İDDİASI
Bazı fitne ve fitne yuvaları, depremin hemen ardından ‘sınırlardan mülteci akını’ olduğu iddialarını ortaya attı. Bu iddialar tamamen gerçek dışıdır. Ne sınır kapısı ne de sınır kapısı var. Konuyla ilgili yetkililerden bilgi aldık, yerinde incelemelerde bulunduk, sınır karakollarını denetledik. Aksine Türkiye’ye ağır bir geçiş olduğu tezinin tek yönlü olduğunu, yani gerçek Suriye vatandaşlarının Türkiye’den Suriye’ye geçtiğini belirttiler. Sayıları 40 bini geçti.” (HABER MERKEZİ)