Gazeteci Ertuğrul Özkök, yaptığı araştırmayla depremin oy tercihlerine etkisini gözlemledi. IPSOS, depremin ardından depremden etkilenen 10 ilin dışında bin kişiyle telefon anketi gerçekleştirdi. Özkök, araştırmanın sonuçlarını bugünkü köşesine taşıdı. Oy tercihlerine yansıyan sarsıntının etkisi şaşırttı.
Ertuğrul Özkök, “bülten” olarak paylaştığı “Pazar Mektubu” başlıklı yazısında bugün IPSOS araştırmasının sonuçlarını değerlendirdi.
Binlerce kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremlerinin ardından en çok konuşulan sorunlardan biri de bölgeye geç müdahale oldu.
IPSOS, depremden etkilenen 10 ilin dışında yaşayan bin kişiyle telefon görüşmesi yaparak bir araştırma hazırladı.
10 il dışındaki illerde yaşayan bireylerin yüzde 28’i depremde hayatını kaybeden bir yakını olduğunu belirtmiştir. Yüzde 31’i sarsıntıda yakınlarının yaralandığını belirtti.
Katılımcıların yüzde 58’i AFAD’a, yüzde 45’i AHBAP’a, yüzde 26’sı Kızılay’a yardım ettiğini belirtti.
“AFAD lehine ve AHBAP’a karşı hükümet yanlısı büyük kampanyaya rağmen, insanlar AHBAP’a güveniyor.”
“Deprem sonrası başlayan arama-kurtarma-destek çalışmalarının ilk 24 saatlik performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna yüzde 27, “Hiç başarılı olmadı” yanıtını verdi.
“Arama Kurtarma ve Yardım konusunda en yeterli ya da kısmi kuruluşlar hangileriydi?” sorusuna ise yüzde 81 ile sivil toplum kuruluşlarını gösterdi.
OHAL ve üniversite kararına ilişkin olarak ise katılımcıların yüzde 84’ünün OHAL ilanını doğru bulduğu, yüzde 58’inin ise üniversitelerin kapatılması kararını yanlış bulduğu belirlendi.
Dolayısıyla seçim meydanlarında ‘Deprem kaderdi’ diyerek halkı ikna etmek kolay olmayacak.
6 Şubat’tan sonra katılımcıların çoğunluğu kendilerini yorgun, endişeli, üzgün ve kızgın olarak tanımladı.
“Ve gelelim herkesin merak ettiği sorunun cevabına…”