Yaşam

Denizli’de dededen toruna kadayıf işi: 5 yıldır aynı tepside pişiyor!

Dedelerinden kalan meslekleri devam ettirenlerin sayısı az da olsa günümüzde de devam etmektedir.

Bunlardan biri Denizli’nin Çivril ilçesinde yaşıyor. Şerife Tombakkaya isimli vatandaş, babasından kalan son kadayıfı yapmak için tepsinin başına geçti.

Beş kuşaktır dükkânda tepside kadayıf pişerken, genç girişimci Şerife Tombakkaya çetçilik mesleğine son noktayı koydu.

Babasından öğrendiği mesleği devam ettiren Tombakkaya, “Kadayıflık bizim dede mesleğimiz, dedem dededen öğrenmiş oğluna torununa öğretmiş biz de ata mesleğini babamızdan öğrenerek yaşatmaya çalışıyoruz.

Yaklaşık 20 yıldır Uşak’ta kadayıf yapıyoruz. Daha sonra işletmeyi devraldım. Babam Çivril’e geldiğinde Çivril’de çiğ kadayıf yapacak yer olmadığını görünce iş yerimi Çivril’e taşıdım.”söz konusu.

“Hem mesleği hem de geleneği yaşatmaya çalışıyoruz”

Tombakkaya, kadayıflığın unutulan bir meslek olduğuna dikkat çekti. “Her klasik meslek gibi bu meslek de unutuldu. Artık taze kadayıf yapan çok yok. Artık her şey uydurma. Mesleği ve geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Kışın her gün, yazın ise haftada iki kez kadayıf döküyoruz.

Ben ve kardeşim mesleği babamızdan öğrendik, ustamız babamdır. Genelde kadayıfı ağabeyim döker, babam muayeneye gelir ben satarım. Günlük ve taze olduğu için müşterilerimiz eksik kalmayacaktır. Paket kadayıfın alternatifi olmasına rağmen damak tadını bilen müşterilerimiz gelip taze taze alıyor.”söz konusu.

“Taze ve günlük olduğu için tercih ediliyor”

Şerife Tombakkaya, kadayıfın Türk mutfağında değerli bir yere sahip olduğunu belirtti. “Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kadayıf, birçok farklı formda her zaman sofralardaki yerini alıyor. Bu onun için favori bir parça. Taze ve günlük olması tercih edilmesinde değerli bir etkendir. Kadayıf unu ve karışımı özeldir. El yapımı kadayıfın tadı ve aroması fabrikada yapılan kadayıflardan farklıdır.

Kullandığımız kadayıf tepsisi dededen kalma. Tepsimiz 300 yaşında. Dedemden miras kaldı. Aslında yenisi yok. Bu tepsi beş kuşaktır kadayıf çevirip pişiriyor. Allah bize ömür verirse kardeşimle birlikte elimizden geldiğince döndürüp mesleğimizi yaşatacağız” dedi.söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu